Wat is EPS?

Wat is een EPS?

EPS staat voor Encapsulated PostScript en is een grafisch bestand in de taal PostScript. EPS wordt vaak als standaard gebruikt voor het uitwisselen van documenten tussen de verschillende besturingssystemen.

 

Een EPS bestand is een vector graphics, bitmap afbeeldingen en tekst bevatten. Lastige taal, maar wat het inhoud is dat een EPS bestand een vector bestand is. Een vector bestand bestaat niet uit pixel maar uit wiskundige lijnen. Door deze wiskundige lijnen kan een vector-bestand zo groot of zo klein gemaakt worden zonder kwaliteit te verliezen. EPS bestanden worden voornamelijk in de grafische sector gebruikt en zijn onder andere met Adobe Illustrator en Adobe Photoshop te openen. Niet grafische opmaak programma’s kunnen EPS bestanden meestal niet openen, en vaak ook niet plaatsen.

 

EPS bestanden bekijken

Het bekijken van EPS bestanden is relatief eenvoudig. Zowel de Windows als Apple systemen hebben minstens één programma dat EPS bestanden kan openen/bekijken. Er zijn een aantal goede opties beschikbaar:

 

  • Microsoft Word kan EPS bestanden in een document embedden. Op die manier fungeert het als een eenvoudige EPS viewer. Drag en drop het EPS bestand in een Word document en er wordt automatisch een voorvertoning aangemaakt. Om dit in oudere versies van Office te doen moet je misschien het ‘Invoegen’ menu gebruiken.
  • Apple Preview kan EPS bestanden openen. Dit programma staat standaard op alle Apple computers.
  • Adobe Acrobat kan zowel op Windows als Apple EPS bestanden openen.
  • Grafische programma’s als Adobe Illustrator en Adobe Photoshop kunnen uiteraard EPS bestanden openen en verwerken.
  • Een geweldige gratis oplossing is Ghostview, een open source programma gebaseerd op de Ghostscript postscript engine. Ghostview can zowel postscript, PDF en EPS bestanden openen.

 

Let op: deze programma’s kunnen EPS bestanden tonen, maar niet bewerken.